Çevirmenin Anıları

    07 Oca 2022

    Vizeli Ancak Vizesiz Ülke Turları

    Yıllar önce dönemin Bakanlarından birinin ülke ziyaretleri için bir hostesten daha fazla seyahat ettiğim günlerdi. 

    Yine -10 dereceden +30 dereceye seyahat etmek için valizimi hazırladım, kör şafaktaki tarifeli bir uçuş için havalimanının yolunu tuttum.

    Vizeli Ancak Vizesiz Ülke Turları

    Vizeli Ancak Vizesiz Ülke Turları

    Yıllar önce dönemin Bakanlarından birinin ülke ziyaretleri için bir hostesten daha fazla seyahat ettiğim günlerdi. 

    Yine -10 dereceden +30 dereceye seyahat etmek için valizimi hazırladım, kör şafaktaki tarifeli bir uçuş için havalimanının yolunu tuttum. Gideceğimiz ülke Pakistan’dı. Heyet charter uçakla gitmiş; ben, protokolden birkaç kişi ve Özel Kalem Müdürü tarifeli uçacaktık. Check-in yaptım, uçuş saati geldi, kapıya ilerledim. Hostes Hanım evraklarıma bakarken ‘Vizeniz yok uçağa binemezsiniz’ deyiverdi. Önce organizasyon sorumlusunu aradım, beni artık Bakanlıktan sandıklarını, dolayısıyla yeşil pasaportum olduğuna emin olduklarından vize konusunun hiç geçmediğini söyledi. Ben de Şengen ve Amerika hariç vize evrakları her zaman Bakanlıkça toplandığı için vizesiz kabul edileceğimize emin olmuşum demek ki... Uçaktaki Özel Kalemi aradım, çoktan telefonunu kapatmıştı. Kimi arayacağımı şaşırmış halde çırpınırken kapı kapandı, ben hostes hanıma yapıştım: ‘Siz beni gönderin, onlar orada almanın bir yolunu bulur, Özel Kalem uçakta, bakın tek çevirmen benim, lütfen’ dediysem de inandıramadım. 

     

    O arada aklıma Bakan danışmanlarından bir Büyükelçimizi aramak geldi, kendisi Pakistan’daki mevkidaşını aradı, uçuş amiri ile görüştürdük. Ben Golf arabasıyla uçağa yetiştirildim. Özel Kalem Müdürünü bulup durumu anlattım gülerek, o gülmedi. Uçuş boyunca kendimi Pakistan’a mülteci olarak gelmiş, derdimi anlatmaya çalışırken hayal ettim. Uçak indiği anda telefonuma Büyükelçilikten ‘Seni bekleyen THY personeline ilişme, VIP’den içeri alacağız’ içerikli bir mesaj geldi. Burada bir parantez açmak isterim: Bizim Türk heyetlerimiz diplomatik camiada bir efsanedir. Her gezimiz yüzlerce VIP, VVIP eşliğinde gerçekleşir. ‘Türkler geliyor’ dedirtmeden hiçbir topraktan geçmez; zinhar sadece Bakan, yanına bir koruma, bir danışman hareket edemeyiz. Ama bu kocaman heyetlere iki çevirmen her zaman fazla, program her zaman ‘hafiftir’. Kanmayınız sevgili genç meslektaşlarım. 

    Neticede ben VIP, VVIP grubun arasında ülkeye giriş yaptım. Çıkarken zaten charter döneceğim için sıyrılmak daha kolay olacaktı. 5 gün boyunca Bakan Bey’in sık sık, ‘seni burada bırakırız görürsün’ esprileri, koruma arkadaşların ‘Ervil bir hadise olmuş, pasaportunu istiyorlar’ ‘scamleri’ arasında Pakish-Turkish dil grubunda çevirilerimi tamamlayıp ülkeme döndüm. Hiç gitmemişçesine… 

    Olaydan kısa bir süre sonra bu sefer de Mozambik vizem unutuldu, bayrağında kalaşnikof olan bu güzide ülkeyi de vizesiz ziyaret ettim; ki o başka bir yazının konusu☺  

     

    Ervil Bombar

    Konferans Çevirmeni - İnteras Çeviri